Choď na obsah Choď na menu
 


Rusíni- naši bratia

17. 4. 2020

My, Sloveni, sme ľudom Karpát, karpatských údolí a hôr, ktoré nás izolovali, a teda i ochránili pred mnohými nezdravými vplyvmi modernej doby. Ľud náš do hôr utekal pred útlakom vrchnosti, pred osmanskými nájazdami, ony boli našou záštitou, našou nádejou i našim milovaným domovom. Tieto Karpaty obývame vedno s našimi bratmi, Rusínmi, ba dá sa povedať, že oni sú, alebo ešte viac zostali verní týmto horám, a ich hodnotám.

Náš slovenský ľud a Rusíni sme sa za stáročia miešali, pri sťahovani a osídlovaní Karpát, pri valašskej kolonizácii nás obohatilo Podkarpatsko o svojich synov- niet nám milovanejšieho  ľudu, niet nám bližšieho ľudu v našom osude i budúcnosti.

Ba dá sa povedať, že v rusísnej zemi, odrezanej, chránenej horami- zachoval sa čistý a neskazený duch Karpát, typický i pre nás, Slovenov, zachovala sa skromnosť pohostinnosť, zmysel pre priateľstvo, ľudskosť.

Posledných sto rokov sme sa upreli ďaleko, k cudzím, k iným, obdivovali diaľavy- dnes je na čase obnoviť vzťah k nám najbližšíemu ľudu, ktorému sme až pridlho nevenovali svoju pozornosť, Rusínom. Bratom našim.

V Podkarpatsku, na západe Ukrajiny, pri našich hraniciach,  možno ešte vidieť naše srdcia, akí sme boli, možno pred sto, dvesto rokmi. Je to to krásne a dojemné- a to, čo pred nami stojí, je  veľkolepá úloha, obnoviť obnoviť puto a vzťah s druhou vetvou karpatského ľudu, ktorého sme a vždy budeme súčasťou.