Choď na obsah Choď na menu
 


Poloslovenské Kittsee (Kopčany)

26. 4. 2020

Mnoho zlých správ, ktoré sa objavujú v informačných prostriedkoch, zhoršuje náladu, takže je niekedy potrebné upriamiť pozornosť i na to pozitívne, čo sa deje u nás a v našom okolí.

Niekoľko kilometrov od Bratislavy, v Rakúskom spolkovom štáte Burgenland, leží dedinka Kittsee, výnimočná svojou tradícou pestovania marhúľ, pre ktoré má vhodnú pôdu a podnebie, ale takisto vinohradníctvom.. Že Sloveni v tomto regióne majú dlhú históriu,  dokazuje i to, že táto obec má oddávna i slovenský názov-Kopčany.  A spolková republika Burgenland sa po slovensky volala Hradsko. 

V 20. storočí, po 1. a tiež druhej svetovej vojne, došlo postupne k zániku slovenských komunít nielen v Hradsku (Burgenlande) ale i v Dolnom Rakúsku, vplyvom germanizácie, a odrezania oblasti od slovenského územia.

Avšak tento trend sa obrátil, vplyvom prílivu  Slovenov do krajiny a predovšetkým pohraničia, v priebehu posledných rokov. A to hlavne mladých rodín, ktoré hľadajú dobrú dostupnosť Bratislavy, menšie zápchy, priateľné ceny bývania, a vidiecke, pokojné prostredie.

Jedným z ich cieľov sa stala obec Kittsee, po slovensky nazývaná Kopčany. Vďaka príchodu Slovenov sa dokonca stala najrýchlejšie rastúcou obcou v Rakúsku. A dnes naši Sloveni tam tvoria skoro polovicu obyvateľstva (z viac ako 3 000) , no a keďže ide hlavne o mladé rodiny s deťmi, podiel detí v školskom veku je ešte výraznejší v prospech Slovenov, a prirodzeným demografickým vývojom sa časom obec stane slovenskou, čo je viac-menej neodvratné.

To je pozitívne i pre Rakúsko, pretože bez Slovenov by táto pohraničná obec vymierala a pustla, čo teraz určite nehrozí.

Pekné a sympatické je i to, že miestni slovenskí prisídlenci si udržiavajú jazyk a identitu, čo je dnes, priznajme si, skôr výnimka, ako pravidlo, vďaka čomu sa slovenská reč presadzuje aj v miestnom školstve, v spoločenskom a verejnom živote.

A tak nám v Rakúsku,  v krásnom prostredí pri hraniciach, vzniká slovenská obec, a nie je jediná.  Žiaľ, i tu musíme upozorniť na fakt, že nielen chýba podpora pre túto komunitu zo strany našich úradov a štátu- povedzme napríklad  zabezpečenie lepšej verejnej dopravy medzi Kopčanmi a Bratislavou, ale, a to je veľmi smutné,  ešte sa kladú tomuto kvitnúcemu slovenskému spoločenstvu nepríjemné  prekážky- spomeňme ako bola táto komunita zasiahnutá necitlivými opatreniami v čase pandémie, kedy sa jej nedostalo od štátu, čo sa v nazve odvoláva na Slovenov, žiadnej podpory, naopak, hrozieb a úradníckej šikany. To nebolo správne ani  z pohľadu všeslovenskej solidarity a ani obyčajnej ľudskosti.

V budúcnosti sa takéto niečo nielenže nesmie odohrávať, ale také návrhy, ktoré poškodzujú hradských Slovenov, ani nesmú zaznieť, nie sme tak veľký ľud, aby sme si mohli dovoliť prísť o takúto rozvíjajúcu sa oblasť a je aj správne v takejto situácie prejaviť ľudskosť a spolupatričnosť.